Vikariatet blev Lenes vej til eventyr

Lene drømte om at komme på eventyr i Norden. Et vikariat som sygeplejerske på et plejehjem i Oslo blev hendes afgangsbillet. Udover vandreture i fjeldet og tæt kontakt til skøn natur, fik hun også en hverdag med mindre stress, fokus på sin faglighed og bedre løn.

Sygeplejersken Lene havde længe gået med tanken om, at komme ud i verden med sit fag. Hun var ved at køre surt i sin faste stilling og de vilkår, som fulgte med. En dag besluttede hun sig for at gøre noget ved det.

Hun sagde sit job op og søgte i stedet et vikariat som sygeplejerske på fuldtid i fem måneder på et plejehjem i Oslo. ”Det er en god mulighed for at få nogle andre vilkår og få udvidet min horisont i forhold til sygeplejen, og hvordan de gør andre steder,” siger Lene.

Mindre stress og stærkere faglighed

Lene kom fra en hverdag, hvor hun var vant til en normering på to sygeplejersker til 12-14 patienter. I Norge ser det helt anderledes ud. ”Vilkårene her og bemandingen er luksus i forhold til derhjemme. Her er vi to om fem-seks patienter. Det er virkelig pragtfuldt,” siger Lene.

De færre patienter har været en mulighed for at få stress-niveauet helt ned på nul. ”Nogle dage er min største udfordring at finde patienter, som overhovedet gider at spille Ludo med mig eller lave et eller andet,” siger hun med et smil. Det lavere stressniveau giver samtidig Lene muligheden for, at koncentrere sig om at bruge sit fag og sine kompetencer fuldt ud i forhold til problemstillinger med patienterne. ”Man bliver ikke bare reduceret til at være en hjælper. Man skal bruge sin faglighed og man får den helt op i ansigtet. Jeg bliver virkelig stærk rent fagligt. Det gør mig også stærkere som person, og jeg kan virkelig mærke, at jeg udvikler mig. Det har været en stor oplevelse,” siger hun.

Selvom Lene er ansat som vikar, oplever hun alligevel, at hun bliver lyttet til og mærker en stor respekt for sin faglige viden og kunnen blandt de andre sygeplejersker på plejehjemmet i Oslo. Særligt afdelingssygeplejersken har været lydhør, og hun har både givet Lene lov til at inspirere og indføre nye tiltag på plejehjemmet.

Fleksible forhold giver frihed

Lene fik indfriet sin drøm om at komme på eventyr i Norden, fordi hun ikke længere var bundet til noget i Danmark. Hendes 26-årige søn var fløjet fra reden, og hun havde afviklet både kat, campingvogn og kæreste inden afgang. Hun mener dog stadig godt, at man kan få et liv hjemme i Danmark til at hænge sammen med et vikariat i Norge: ”Man kan jo bare tage et vikariat på 2 måneder. Og så tager det kun et par timer at komme herop med fly fra Danmark. Jeg tror bare, at det er et spørgsmål om vilje og om at være løsningsorienteret, for det er jo ikke langt væk. Man kan sagtens tage hjem på weekend et par gange om måneden. Det har jeg bare valgt ikke at gøre, for at spare penge op og holde en lang ferie i slutningen af vikariatet i stedet for,” siger hun, og forklarer at ansættelsen i vikarjobbet giver bedre vilkår, som sikrer, at man kun skal arbejde hver fjerde weekend.

Derudover har Lene stor indflydelse på sine arbejdstider, som generelt er meget fleksible. ”Afdelingslederen er ret lydhør overfor, hvordan man vil arbejde. Når der bliver lagt vagtplan, bliver jeg spurgt, om jeg vil godkende den,” siger hun og uddyber: ”Jeg har sagt ja til at arbejde 50-60 timer den ene uge, for så at have 24 timer den næste uge. På den måde giver det mig blokke af fridage, hvor jeg kan tage på tur til Trondheim eller endda endnu længere væk. Så er det næsten ligesom at være lidt på ferie også.”

Udforsk eventyrlig natur

Den ferie, Lene får med sine fleksible arbejdstider, bruger hun ofte på at nyde den norske natur:

”Jeg har været på rigtig mange vandreture og er faret vild mange gange. Jeg finder en ny skov, næsten hver gang jeg er afsted. Det er ligesom eventyrskove. Det er virkelig en skøn natur. Jeg er meget imponeret,” siger hun og fortæller, at hendes vandreture har taget hende forbi store søer, elve og forskellige små øer nær Oslo: ”Det er sådan nogle idylliske og virkelig smukke øer.”

Selvom Lene ofte tager på udflugt til de omkringliggende byer, er hun dog særligt begejstret for at være landet i netop Oslo: ”Jeg har mulighed for at bo ved fjeldet. Jeg har både bymidte, byliv og shoppemuligheder, og så er naturen overalt. Du får det hele. Du skal ikke mere end en halv time uden for byen for at være ved fjeldet. Også kan man jo stå på ski. Det er så brandhyggeligt, når man ser folk med ski i bussen i stedet for en barnevogn eller andet, man er vant til. Man får virkelig det hele med,” siger hun.

Vikarjobbet er et dobbelt Kinderæg

Den skønne natur, de fleksible forhold og det lavere stressniveau er ikke de eneste årsager til, at Lene har valgt vikarjobbet til. Med arbejdet følger nemlig også en anden løn, end den hun var vant til: ”Det har været et dobbelt Kinderæg for mig at komme afsted. For jeg kan både få betalt min studiegæld af, fordi jeg næsten får det dobbelte udbetalt end med min stilling i Danmark. Plus at jeg føler, at jeg er på ferie. Plus at jeg udvikler mig både fagligt og personligt,” siger hun. Samtidig med at hun får mere i løn, slipper hun også for udgifter til bolig og transport. ”Medicotrust står for min indkvartering. Jeg blev tilsendt billeder af både huset og værelset og blev hørt, om det var noget for mig. Så nu bor jeg med Airbnb i et luksushus i et skønt villakvarter. Jeg føler mig som en meget heldig pige. Og det eneste jeg skulle gøre, var bare at sige ja,” fortæller hun og fortsætter: ”Og de udgifter jeg har til transport, mens jeg er her, får jeg også refunderet. Det er meget fornemt.”

Flere vikar-eventyr i horisonten

Lene har stadig tid tilbage på plejehjemmet i Oslo lidt endnu, men hendes norske vikar-eventyr har givet hende endnu mere blod på tanden: ”Når jeg er færdig i Oslo, vil jeg holde en måned fri, og så vil jeg finde et nyt vikariat i Norden. Jeg har faktisk tænkt mig at tage arbejde som vikar i udlandet de næste par år. Men jeg vil også rigtig gerne tilbage til Bergen og Norge igen,” siger hun afslutningsvist med et forventningsfuldt smil på stemmen.

Opret dig som Medicotrust vikar

Uanset om du motiveres af den attraktive lønpakke, af de berigende oplevelser som at møde nye kollegaer, opleve andre kulturer, eller om du blot ønsker at dygtiggøre dig, så har vi garanteret nogle spændende jobmuligheder til dig i Norden.

Vi ser frem til et rigtig godt samarbejde.