Vikariater i Norge gør Susans liv sjovere

Sygeplejersken Susan kombinerer sit faste arbejde i Danmark med korte vikariater i Norge. Det giver hende muligheden for, at leve det liv hun drømmer om sammen med sin datter.

Arbejde til god løn

På en weekend i Norge tjener Susan, hvad der svarer til en halv månedsløn i Danmark. Og når hun endelig er afsted, skal der arbejdes igennem. ”Man arbejder konstant over weekenden, og så rejser man bare hjem igen,” fortæller hun og forklarer, at arbejdstiderne og vagterne typisk varierer. Susan kører ofte to dobbeltvagter, når hun er afsted, hvilket svarer til 30 timer på en weekend. Det betyder også, at der ikke er plads til meget andet end arbejde og søvn. ”Når man har fri, er det med at få sovet. Men der er jo heller ikke andet, man skal. Det er jo det, der er så smart. Du skal jo ikke ud at handle ind eller lige ordne det ene eller det andet. På den måde er man også ret udhvilet til vagterne, og man slipper lidt væk fra hverdagen, og det man er vant til derhjemme. Det bliver lidt ligesom en ferie, selvom man skal arbejde meget,” siger hun.

Forskellige arbejdsopgaver

Når Susan møder ind på arbejde som sygeplejerskevikar, er arbejdsopgaverne ofte meget forskellige: ”Det kan være, at jeg har en fast vagt hos én patient, som har et specielt behov eller er meget syg. Det kan også være, at man skal gå stuegang, hvor man ser efter en gruppe patienter. Eller det kan være, at man bare skal være assistent, hvor man hjælper med at ordne ting som bad og mad, give infusioner, antibiotika eller tømme kateter,” siger hun. Men selvom Susan aldrig med sikkerhed ved, hvad der venter hende på job i Norge, så oplever hun generelt, at arbejdsvilkårene der er langt bedre, end de er i Danmark: ”I Danmark er vi ikke ret meget personale, så det er virkelig hårdt arbejde. Det er det også nogle gange i Norge, men ikke ret tit, for der er bare mere personale på arbejde.”

De korte vikariater er fleksible

Susan er typisk afsted som vikar én gang i måneden, hvor hun rejser ud fredag og er hjemme igen mandag. Det er muligt, fordi hun har en ugentlig fridag fra sit faste arbejde, som hun derfor kan bruge på transport tilbage til Danmark.

Jeg synes egentlig ikke, det er hårdt arbejde, for jeg har fri hver mandag. Jeg kunne jo også bare vælge, at have 37 timer herhjemme og lade være med at tage til Norge. Men så ville jeg tjene mindre, end jeg gør nu, for det giver så meget at være afsted over en weekend,” siger Susan og uddyber, at den ugentlige fridag giver hende fleksibiliteten til at jonglere mellem vikarjobs og fast arbejde. ”Når jeg skal afsted i weekenderne, booker jeg det typisk to dage før. Jeg skriver til Medicotrust og fortæller, at jeg gerne vil afsted, og så finder de en afdeling, som har brug for hjælp. De finder også flybilletter, og hvor jeg skal bo. Turen dertil med fly og transporten til arbejdspladsen betaler de også,” siger hun og fortæller med et smil, at det eneste, hun skal gøre, er at sige ja tak, pakke sin kuffert og tage af sted.

Mere end bare penge

Pengene er dog ikke det eneste, Susan har fået ud af vikariaterne. De korte vikariater har også bragt en masse gode oplevelser med sig: ”Jeg kender Norge så godt efterhånden, og det er jo også rigtig spændende. Bare det at køre med bus fra lufthavnen og så videre ud i landet, er faktisk en kæmpe oplevelse, fordi der er så flot deroppe,” siger hun. Men det er ikke kun naturen, der har gjort indtryk, det har kulturen også: ”Når man er på arbejde deroppe og snakker med personalet, fortæller de gerne meget om deres traditioner, og om hvordan de lever deres liv. Jeg synes, man får meget ud af at snakke med dem og høre om deres kultur, og hvordan de lever.”

Spring ud i det

Hjemme i Danmark oplever Susan, at flere af hendes kollegaer også drømmer om vikariater til Norge. Men bekymringer omkring sproget og arbejdsopgaverne i et fremmed land holder mange tilbage. Det er der dog ingen grund til ifølge Susan: ”For det første så elsker de danskere deroppe. Alle patienterne jubler altid, når der kommer en dansk sygeplejerske. De fortæller om, hvordan de selv har været i Danmark, hvor de har været, og hvor fedt det var. Så man bliver virkelig bare taget godt i mod af patienterne,” siger hun og kommer med en opfordring: ”Bare springe ud i det! Man skal i hvert fald ikke være bange, for det er ikke særlig svært. Det er ligesom at arbejde herhjemme bare med et lidt andet sprog, men som alligevel er meget tæt på vores eget. Man skal bare gøre det. For man får meget ud af det. Man kan blot tage af sted én gang om måneden eller hver anden måned, og så har man tjent nok til en ekstra ferie, noget nyt til huset, et nyt fjernsyn eller en ny cykel.”

Når Susan møder ind på sit arbejde i Aalborg fredag morgen, har hun sin kuffert med. Hun drøner nemlig direkte videre mod lufthavnen, når hun har fri. Herfra flyver hun til Norge, hvor hun bruger nogle dage på at arbejde som sygeplejerskevikar. Vikariaterne er hendes mulighed for at tjene ekstra, så hun og datteren kan leve drømmelivet sammen i Danmark. ”Min datter og jeg har et lidt dyrt liv med heste herhjemme, så jeg er nødt til at gøre noget ekstra for at opretholde den livsstil. Og så skal der også være plads til alt det sjove. Det er rigtig dejligt at have vikariater ved siden af mit faste job, så man har råd til alt det ekstra. Det havde jeg ikke, hvis jeg bare arbejdede herhjemme,” siger hun.

Opret dig som Medicotrust vikar

Uanset om du motiveres af den attraktive lønpakke, af de berigende oplevelser som at møde nye kollegaer, opleve andre kulturer, eller om du blot ønsker at dygtiggøre dig, så har vi garanteret nogle spændende jobmuligheder til dig i Norden.

Vi ser frem til et rigtig godt samarbejde.